Inledning
Uppdraget är att gestalta evangelium
Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan och delar uppdraget att i varje tid gestalta evangelium om Jesus Kristus i ord och handling.
Svenska kyrkans nationella nivå ska, inom ramen för sina uppgifter, stärka Svenska kyrkans samlade förmåga att fullgöra sitt uppdrag.
Styrning av den nationella nivån
Under planeringsperioden ses styrsystemet för den nationella nivån över. Vi har under vintern 2007–2008 aktivt arbetat med frågan om förändring av styrsystemet för Svenska kyrkans nationella nivå. I arbetet har biskoparna samt nämnderna för internationell mission och diakoni, Svenska kyrkan i utlandet och utbildning, forskning och kultur deltagit. Vi konstaterar dock att den utmätta tiden varit för kort för att vi nu ska kunna föreslå Kyrkomötet en ny ordning. Arbetet fortsätter därför ytterligare en tid och vi räknar med att till 2009 års kyrkomöte kunna presentera ett förslag till nytt styrsystem.
I avvaktan på de nya styrbegrepp som blir resultatet av den pågående processen utgår rambudgeten från de strategier av särskild betydelse som beskrivs nedan och som legat till grund för planeringsarbetet.
Den nationella nivåns uppdrag och ansvarsområden
Den nationella nivån har fått uppdraget att företräda Svenska kyrkan, att ta ansvar för förutsättningarna för den rikstäckande verksamheten och att stödja stiften när de främjar församlingslivets utveckling.
Den nationella nivån företräder Svenska kyrkan i kontakter med andra delar av det svenska samhället och i ekumeniska relationer. Genom ansvaret för Svenska kyrkans internationella mission och diakoni företräds alla församlingar i det internationella arbetet. I arbetet med kulturfrågor, gemensam information och genom att vara Svenska kyrkans gemensamma röst i samhällsdebatten företräder den nationella nivån Svenska kyrkan och bidrar till att klargöra vad dess tro, bekännelse och lära innebär.
En genomlysning av nationell nivås informationsarbete har utförts under 2008. Resultatet av rapporten kan påverka verksamheten under planeringsperioden men konsekvenserna kan ännu inte beskrivas då bearbetning pågår.
För att värna stabila förutsättningar för en rikstäckande verksamhet har den nationella nivån ansvar för att utveckla kyrkans regler och i enlighet med regelverket överpröva beslut. Den nationella nivån ansvarar också för förvaltningen av Svenska kyrkans gemensamma tillgångar, för utjämningssystemet och för utveckling och förvaltning av gemensamma system. Genom sitt arbete med utbildningsfrågor tar den nationella nivån en del av ansvaret för att kyrkans olika delar kan få kompetenta medarbetare. Den nationella nivån leder och samordnar Svenska kyrkans beredskap för att kyrkan ska kunna bistå i större kriser som drabbar svenskar. Genom verksamheten i utlandskyrkan ansvarar den nationella nivån för att även svenskar som vistas eller bor utomlands kan behålla relationen till kyrkan och utveckla ett församlingsliv. Den nationella nivån främjar arbetet med kyrkans språkliga minoriteter för att de som har ett annat modersmål än svenska ska kunna delta i kyrkans verksamhet.
Slutligen stöder den nationella nivån Svenska kyrkans församlingar så att de kan utveckla sin verksamhet och anpassa den till förändrade förutsättningar genom sitt ansvar för forskning och utvecklingsarbete. Detta stöd utformas i en nära dialog med stiften.
Fem strategier av särskild betydelse under planeringsperioden
När styrsystemet ses över formulerar Kyrkostyrelsen förslag till strategier och övergripande prioriteringar som blir vägledande för arbetet kommande planeringsperioder. I avvaktan på att denna översyn får sina första konkreta resultat under 2009 presenteras här fem strategier av större betydelse för att utveckla Svenska kyrkan.
Gemensamma lösningar till stöd för församlingarnas kommunikation
Gemensam information är en av de uppgifter som nationell nivå har ett särskilt ansvar för enligt kyrkoordningen. Strategiskt stöd till stift och församlingar och gemensamma lösningar är den huvudsakliga inriktningen i den nationella nivåns kommunikationsarbete.
Efterfrågan på gemensamma lösningar ökar ständigt. Exempel på satsningar är samordnad annonsering i telefonkataloger och av predikoturer, gemensamma strategier, verktygslådor för grafisk profil samt artiklar och foton för församlingsblad. Församlingens förmåga att kommunicera med sina tillhöriga är fokus för den nationella nivåns stöd.
Den enskilt största satsningen på en gemensam lösning är ett intranät för förtroendevalda, anställda och ideellt engagerade i Svenska kyrkan. Ett intranät är av stor vikt för att den gemensamma informationen ska bli tillgänglig och kyrkans arbete effektivt. Genom ett gemensamt intranät underlättas information och erfarenhetsutbyte såväl inom som mellan församlingar, samfälligheter och stift.
Medlemmars frågor till informationsservice på den nationella nivån ökar kraftigt. Fler söker Svenska kyrkan, och förväntar sig snabba och tydliga svar.
Medlemmarna efterfrågar en ökad tillgänglighet till Svenska kyrkan på flera plan. Det gäller såväl öppettider och telefontider till församlingen, som mer fakta och interaktivitet på internet. Genom slutsatser av en genomförd gemensam omvärldsanalys med stiften och med hjälp av tekniska redskap kan dessa behov hos medlemmarna mötas och relationen stärks.
En viktig förutsättning för demokratin i Svenska kyrkan är medlemmarnas kännedom och kunskap om kyrkovalet. För att denna ska kunna uppnås efterfrågar församlingar och stift gemensam information och kommunikativt stöd, utöver den profilering som sker via nomineringsgrupperna.
Till uppgiften hör också att vara kyrkans röst utåt såväl i det svenska samhället som internationellt. Massmedia spelar en allt större roll i Svenska kyrkans kommunikation. Press, radio och tv speglar och granskar Svenska kyrkan, och bidrar till bilden av Svenska kyrkan hos medlemmar och allmänhet. Strategiskt och aktivt arbete med pressekreterare, stöd till intervjupersoner och publicering av Svenska kyrkans ställningstaganden i debatter blir allt viktigare delar av arbetet.
Svenskakyrkan.se är den gemensamma webbplatsen, där medlemmar söker information om Svenska kyrkans olika verksamheter, och där det är lätt att hitta fakta från den lokala församlingen. Medlemskommunikation bedrivs också genom Svenska kyrkan i utlandet och genom Svenska kyrkans internationella arbete. Givares och medlemmars intressen och engagemang behöver kanaliseras och understödjas.
Samverkan mellan kyrkans olika delar stöds och utvecklas
Den primära enheten i kyrkan är församlingen. Församlingen är en gemenskap med den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Samtidigt är varje församling en del av organisationen Svenska kyrkan med ett administrativt, juridiskt och tekniskt ansvar för ekonomi, personal och andra resurser. De samverkansformer som har etablerats genom samfällighetsbildningar och genom stiftens verksamhet är i vissa fall otillräckliga för att nå målet att så stora resurser som möjligt frigörs för den grundläggande uppgiften i församlingen.
För att säkerställa att kyrkans resurser används och distribueras på bästa sätt är det nödvändigt att utveckla nya samverkansformer. Den nationella nivån ska under planeringsperioden stödja denna utveckling bland annat genom att verka för ett regelverk som möjliggör samverkan på bästa sätt och genom att aktivt medverka i olika utvecklingsinsatser på detta område.
I församlingar, samfälligheter och stift utvecklas och prövas ständigt nya metoder och arbetssätt, vilket ger en rik källa av erfarenheter att ösa ur. Det är en angelägen uppgift för den nationella nivån att skapa mötesplatser och metoder för att dela erfarenheter.
Strategin är inte att direkt initiera samverkan från nationell nivå utan att medverka till att skapa tillfällen då nya samverkansmöjligheter kan diskuteras och att sedan delta aktivt när nya samverkansformer utvecklas och den nationella nivåns medverkan är efterfrågad.
Under planeringsperioden stöds och utvecklas samverkansfrågorna ytterligare genom en fördjupad dialog med stiften och genom att församlingar, samfälligheter och stift fortsatt lyfts av kostnader/erhåller bidrag för att finansiera sin verksamhet.
Flera utredningar pågår under perioden som anknyter till området samordning och samverkan, bland annat en utredning om strukturfrågor.
Vi har också för avsikt att under planeringsperioden söka fördjupade kontakter med stiften/stiftsstyrelserna för gemensam planering av kyrkans verksamhet på olika områden.
Den internationella verksamheten ska integreras bättre
Mission och diakoni är nödvändiga delar av kyrkans uppdrag att gestalta evangelium. Detta gäller även den mission och den diakoni som sträcker sig till människor i andra delar av världen. Den måste ske i nära koppling till det lokala församlingslivet så att förankringen i församlingarna inte tappas.
Vi vet att för många av kyrkans medlemmar är det internationella arbetet något man känner ett engagemang för och vill vara en del av. Genom ett utvecklat internationellt engagemang skapas förbättrade möjligheter att stärka det lokala församlingsarbetet. När kyrkan lever upp till medlemmarnas förväntningar i detta avseende visar hon inte bara på förmågan att gestalta evangelium utan får också en möjlighet till en stärkt relation med många människor.
Den nationella nivån samordnar, planerar och utvecklar Svenska kyrkans internationella mission och diakoni. Men detta kan inte göras oberoende av kyrkans andra delar. Under planeringsperioden är strävan att ännu tydligare hålla samman kyrkans mission och kyrkans diakoni lokalt och globalt och samtidigt utveckla nya och förbättrade sätt för församlingar och medlemmar att bli aktiva deltagare i detta. Det sker i nära samarbete med representanter både för ombuden och för församlingar och stift. Då stärks Svenska kyrkans internationella arbete och det blir tydligt att det är en central del av att Svenska kyrkan gestaltar evangelium.
Ungdomsarbetet ges särskilda utvecklingsresurser
Svenska kyrkan vill gestalta evangelium för alla och i kristen tro intar barnen en särställning. Den nationella nivån bör därför särskilt stärka kyrkans förmåga att möta barn och unga, att bidra till att barn och unga upplever Svenska kyrkan som en plats där de både kan dela tro och livsfrågor på sina egna villkor och engagera sig utifrån sina förutsättningar.
Under planeringsperioden avsätts särskilda resurser för att utveckla arbetet bland barn och unga. Den nationella nivån bidrar genom att öka kunskapen om barns och ungas livssituation med hjälp av kartläggningar, egen forskning och genom att göra denna och andras forskningsresultat tillgängliga för dem som arbetar särskilt med barn och unga. I samarbetet med stiften, i arbetet inom utlandskyrkan och i det internationella arbetet utvecklas verksamheten så att Svenska kyrkan och hennes verksamhet i än större utsträckning upplevs som relevant för unga i vår tid.
Genom att samordna verksamhet på den nationella nivån i ett gemensamt sammanhållet program intensifieras insatserna när det gäller barn och unga i Svenska kyrkan. Till detta program knyts också arbetet med Kyrkostyrelsens riktade utvecklingsstöd.
Informationstekniken utvecklas med fokus på verksamhetens behov
Svenska kyrkans nationella nivå driver och förvaltar olika IT-system som är nödvändiga för att Svenska kyrkans verksamhet ska ges nödvändigt administrativt stöd. Inriktningen på detta arbete är att själva bara utveckla sådana system som är unika och där det inte finns befintliga system på marknaden som kan nyttjas med mindre anpassningar.
Under planeringsperioden inriktas IT-arbetet på att öka verksamhetsnyttan av gjorda investeringar och utvecklingsinsatser. Detta sker genom tätare kontakter med användarna och genom att frågan om IT-systemens utveckling regelbundet diskuteras med representanter för stift, samfälligheter och församlingar. Prioriterade frågor för utvecklingsarbete är att öka flexibiliteten i befintliga system, öka användbarheten i några av de äldsta applikationerna samt förbättra tillgängligheten till användarstöd och utbildningar.
  
|